Τι να προσέξετε για το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καυσόξυλα
Εν όψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου και την επικείμενη προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και καυσόξυλων, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ενημερώνει τους καταναλωτές να προσέχουν όσον αφορά τα παρακάτω:
Διακίνηση / εμπορία πετρελαίου θέρμανσης
- Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου, ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.
- Να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής, για να μπορούν να υπολογίσουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής – π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητα της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2×1,25×1=2,5 m³ ) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25).
- Κατά την παραλαβή του πετρελαίου, καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο τον μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.
- Παρουσία του προμηθευτή να γίνεται προμέτρηση της ποσότητας του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να «κάτσει ο αφρός».
- Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.
- Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λπ.).
Διακίνηση / εμπορία καυσόξυλων
- Οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά των προς διάθεση προϊόντων.
- Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ’ όγκο, με μονάδα μέτρησης είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m³ στοιβαχτού), είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m³ χύδην), τα οποία ορίζονται ως εξής:
· «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.
· «Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.
Ο καταναλωτής οφείλει να ενημερώνεται για το αν η προσφερόμενη τιμή αναφέρεται σε στοιβαχτή ή χύδην μορφή πώλησης. - Στους χώρους πώλησης καυσόξυλων, οι λιανοπωλητές οφείλουν να αναρτούν σε εμφανές σημείο τιμοκατάλογο ανά είδος ξύλου, με την τιμή είτε σε €/m³ στοιβαχτού ή σε €/m³ χύδην, καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους κ.α.), που ενδεχομένως χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και κατά την πώληση των ανωτέρω προϊόντων από απόσταση. Επίσης οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους για τον υπολογισμό του όγκου.
- Απαγορεύεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ / ΟΤΕ) ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.), καθώς η καύση των ανωτέρω προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία και στο περιβάλλον.
- Η τελική τιμή πώλησης των προϊόντων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον αναλογούντα σε αυτή Φ.Π.Α.
Τέλος, επισημαίνεται ότι έχουν δοθεί κατευθύνσεις / εντολές προς τις αρμόδιες ελεγκτικές Υπηρεσίες τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, για τη διενέργεια τακτικών ελέγχων όσον αφορά τη συμμόρφωση των υπόχρεων με τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών – ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. (Έκδοση/κατοχή προβλεπομένων παραστατικών διακίνησης και εμπορίας, νόμιμος εξοπλισμός βυτιοφόρων οχημάτων κλπ.).
Οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα και καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μέσω της ιστοσελίδας “Καταγγελίες” του gov.gr και μέσω της Γραμμής Καταναλωτή 1520.