Επιστροφή μετρητών από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης

diak-logo-posts

Επιστροφή μετρητών από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης

Κοινόχρηστες ειδήσεις

Συνεχίζονται οι προσφορές των τραπεζών στον τομέα των πιστωτικών καρτών για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει τις επόμενες εβδομάδες ένας τελευταίος κύκλος προμήθειας από τα νοικοκυριά πριν από την εκπνοή της περιόδου διάθεσής του στα τέλη Απριλίου.

Τα πιστωτικά ιδρύματα σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας καυσίμου έχουν δημιουργήσει ειδικά προνόμια για τους πελάτες τους με επαρκή διαθέσιμα όρια.

Μέσω αυτών οι καταναλωτές μπορούν να εξασφαλίσουν την άνετη αποπληρωμή σε ως και 9 άτοκες δόσεις, αλλά και επιπλέον επιβράβευση υπό τη μορφή επιστροφής μετρητών μέσω των προγραμμάτων ανταμοιβής.

Άτοκη περίοδος χάριτος για αγορά πετρελαίου

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), η διατήρηση του επιδόματος θέρμανσης στα επίπεδα των 0,35 ευρώ ανά λίτρο, αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τον εφετινό χειμώνα έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου σε σχέση με πέρυσι.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις από τις αρχές του χρόνου, καταγράφεται άνοδος που φτάνει το 25%.

Τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με τη χρήση πιστωτικής κάρτας για την πληρωμή διασφαλίζεται μια άτοκη περίοδος χάριτος που μπορεί να φτάσει ως και τον ενάμιση μήνα.

Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να καλυφθεί το 20ήμερο κενό που μεσολαβεί μεταξύ της αίτησης προς το υπουργείο Οικονομικών και της είσπραξης της προκαταβολής ή του συνόλου του επιδόματος θέρμανσης.

Ειδικότερα, κάθε αγορά με την κάρτα εξοφλείται περίπου 15 ημέρες μετά την έκδοση του μηνιαίου λογαριασμού.

Αρα μια κίνηση που θα πραγματοποιηθεί την αμέσως επομένη από την έκδοσή του θα πληρωθεί 45 ημέρες αργότερα.

Με δεδομένο ότι με την υποβολή της αίτησης το νοικοκυριό λαμβάνει προκαταβολή ίση με το 25% του επιδόματος που δικαιούται και το υπόλοιπο εξοφλείται εντός 20 ημερών μετά την αγορά του καυσίμου, υπάρχει χρόνος για την είσπραξή του ως την ημερομηνία πληρωμής της κάρτας.

Συνεργασίες τραπεζών με εταιρείες εμπορίας καυσίμων 

Πέρα από την παραπάνω διευκόλυνση, οι τράπεζες σε συνεργασία με εταιρείες εμπορίας καυσίμων δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα και να «ζεσταθούν» κερδίζοντας επιστροφή μετρητών και άτοκες δόσεις.

Μοναδική προϋπόθεση για την εξασφάλιση των παραπάνω πλεονεκτημάτων αποτελεί η επάρκεια του διαθέσιμου πιστωτικού ορίου.

Η κάθε τράπεζα έχει το δικό της πρόγραμμα επιβράβευσης. Αλλες συνεργάζονται αποκλειστικά με συγκεκριμένες εταιρείες προμήθειας πετρελαίου, ορισμένες δίνουν τη δυνατότητα άτοκων δόσεων ανεξάρτητα από τον προμηθευτή, ενώ συνδυαστικά μπορεί να παρέχεται και έκπτωση στην τιμή του καυσίμου, υπό τη μορφή επιστροφής μετρητών.

Αναλυτικότερα οι καταναλωτές μέσω των προσφορών στις πιστωτικές κάρτες μπορούν να κερδίσουν ως εξής:

  • Επιστροφή μετρητών. Στην ελληνική αγορά λειτουργούν προγράμματα επιβράβευσης που προσφέρουν επιστροφή μετρητών για επόμενες αγορές ως και 3%. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος με την πληρωμή καυσίμων 1.000 ευρώ να κερδίσει επιστροφή 30 ευρώ για την πραγματοποίηση μελλοντικών αγορών και να γεμίσει π.χ. το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου.
  • Συγκέντρωση πόντων. Σε άλλα προγράμματα επιβράβευσης ο κάτοχος της κάρτας βάσει των αγορών που πραγματοποιεί κερδίζει πόντους οι οποίοι μπορούν να εξαργυρωθούν σε επόμενες αγορές. Αν η προμήθεια του πετρελαίου γίνει σε συνεργαζόμενο με την τράπεζα πρατήριο, οι πόντοι είναι περισσότεροι. Για παράδειγμα, με αγορές καυσίμων 1.000 ευρώ μπορεί να κερδίσει 4.000 πόντους, τους οποίους μπορεί να εξαργυρώσει για τη βενζίνη του ΙΧ απαλλασσόμενος από τον ΦΠΑ.
  • Ατοκες δόσεις. Ανεξάρτητα από το αν ισχύουν οι παραπάνω επιβραβεύσεις, όλες οι τράπεζες με ειδικά προγράμματα προμήθειας πετρελαίου δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης του ποσού της αγοράς σε 3 ως και 9 άτοκες δόσεις.

Ειδικότερα:

  • Η Alpha Bank δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης του ποσού σε ως και 9 άτοκες δόσεις σε επιλεγμένα πρατήρια BP με χρήση των πιστωτικών της καρτών. Επιπλέον, με τις κάρτες Bonus ο πελάτης συγκεντρώνει πόντους τους οποίους μπορεί να εξαργυρώσει στη συνέχεια για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών με έκπτωση ή δωρεάν.
  • Η Eurobank συνεργάζεται με επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ και προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να πληρώσουν σε ως και 9 άτοκες δόσεις. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος επιβράβευσης Επιστροφή κερδίζουν το 3% της συναλλαγής σε μετρητά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε επόμενες αγορές.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα πληρωμής σε ως και 6 άτοκες μηνιαίες δόσεις των εξόδων για θέρμανση, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή. Η δυνατότητα μετατροπής των συναλλαγών σε δόσεις παρέχεται για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου και βιοκαυσίμων. Στο πετρέλαιο για αγορές από 350 ως 499,99 ευρώ ισχύουν 3 δόσεις και για ποσά άνω των 500 ευρώ 6 δόσεις. Στο φυσικό αέριο ισχύουν οι 6 δόσεις για οποιοδήποτε ποσό. Η συναλλαγή αυτή μπορεί να προσφέρει επιπλέον επιβράβευση, ανάλογα με το πρόγραμμα της κάρτας που θα χρησιμοποιηθεί. Για τη μετατροπή σε δόσεις απαιτείται η κλήση στο 18 28 38 εντός πέντε ημερών από την πραγματοποίηση της συναλλαγής.
  • Η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ και Shell προσφέρει τη δυνατότητα αποπληρωμής σε ως και 4 δόσεις για ποσά άνω των 300 ευρώ. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία του νέου προγράμματος επιβράβευσης Go4more. Οπως έχει γίνει γνωστό, οι κάτοχοι καρτών της τράπεζας θα κερδίζουν 8 πόντους για κάθε 1 ευρώ αγορών στις Shell και ΕΚΟ, τα οποία μπορούν να εξαργυρώσουν στη συνέχεια απολαμβάνοντας έκπτωση επί των αγορών τους σε ένα ευρύ δίκτυο επιχειρήσεων.