Έρχονται μειώσεις στα τιμολόγια φυσικού αερίου
Η μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, λόγω της μείωσης του πετρελαίου είναι κάτι που εξετάζεται, με το νέο υπουργό να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σε δεύτερη φάση
Ολοκληρώθηκαν οι διαδοχικές συναντήσεις του νέου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τις διοικήσεις των οργανισμών του χαρτοφυλακίου του, οι οποίες έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, ενώ δεν αναμένεται προς το παρόν να υπάρξουν αλλαγές προσώπων.
Οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις διοικήσεις των εταιρειών ή αντικαταστάσεις γενικών γραμματέων του υπουργείου, θα ληφθούν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Λαφαζάνης είχε το πρωί συνεργασία με τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Α.Ε, κ.κ. Αντώνη Νάτσικα και Κων/νο Ξιφαρά, ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής της ΔΕΠΑ, Γιώργο Σπανούλη, πρόεδρο του Ομίλου και Σπύρο Παλαιογιάννη, διευθύνοντα σύμβουλο.
Αμέσως μετά, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, Γιώργο Στεργίου, με τον οποίο συζήτησε θέματα της αρμοδιότητάς του.
Στο επίκεντρο τέθηκε το ζήτημα της αδειοδότησης, τα προγράμματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι αρμοδιότητες και εκκρεμότητες της γραμματείας, ενώ δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα για το κόστος ενέργειας.
Ο κ. Στεργίου με τον κ. Λαφαζάνη θα συναντηθούν εκ νέου τις επόμενες ημέρες.
Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός είχε συνάντηση και με αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Λαφαζάνης ενδέχεται να αποδεχτεί το αίτημα των εκπροσώπων της κρατικής εταιρείας Φυσικού Αερίου του Αζερμπαϊτζάν, Socar, για το θέμα του ΔΕΣΦΑ.
Τα θέματα συζήτησης με τον κ. Παλαιογιάννη ήταν αρκετά και κρίσιμα, όπως η μείωση στα τιμολόγια φυσικού αερίου, λόγω της πτώσης του πετρελαίου, το «πάγωμα» της πώλησης της ΔΕΠΑ και της απελευθέρωσης της αγοράς λιανικής με κατάργηση του μονοπωλίου των ΕΠΑ, οι κατασκευές αγωγών φυσικού αερίου και η εξέλιξη των συζητήσεων με τη Gazprom για τις τιμές.
Να σημειωθεί ότι η πώληση της ΔΕΠΑ και το νομοσχέδιο που αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου -με κατάργηση του μονοπωλίου των τοπικών ΕΠΑ στην προμήθεια καταναλωτών- αποτελούν μνημονιακή δέσμευση.
Τον επόμενο μήνα αναμένεται οι καταναλωτές φυσικού αερίου να δουν μειώσεις κατά περίπου 15% στα τιμολόγια του φυσικού αερίου λόγω της μεγάλης μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, ενώ το δεύτερο κύμα θα φανεί μέσα καλοκαιριού και συνολικά τα τιμολόγια θα σημειώσουν μείωση περίπου 25%.
ΔΕΗ: Μείωση-«σοκ» για την τιμή-στόχο της μετοχής
Η μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, λόγω της μείωσης του πετρελαίου είναι κάτι που εξετάζεται, με το νέο υπουργό να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σε δεύτερη φάση, αφού γίνει η ακτινογραφία της ρευστότητας της ΔΕΗ, αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τις εισπράξεις των τελευταίων μηνών να κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Η Goldman Sachs, σε σημερινή της έκθεση, αναθεώρησε αρκετά χαμηλότερα τη τιμή-στόχο για τη μετοχής της ΔΕΗ από τα 7,9 ευρώ στα 4,8 ευρώ, εξαιτίας της ακύρωσης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, αλλά και λόγω της μείωσης ή μη αύξησης των τιμολογίων.
Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες -εφόσον ξεκινήσει και τη λειτουργία της κανονικά η Βουλή- θα προχωρήσει το υπουργείο νομοθετική ρύθμιση, για να «παγώσει» και τυπικά η πώληση της «μικρής» ΔΕΗ.
Συνάντηση Παναγιώτη Λαφαζάνη με Socar;
Σχετικά με τη ΔΕΣΦΑ, συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας ζήτησαν με επιστολή τους οι εκπρόσωποι της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν (Socar), για να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Οι Αζέροι αξιωματούχοι ζητούν να μάθουν από τον νέο υπουργό, τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για το αν ισχύει η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από το ελληνικό Δημόσιο προς τη Socar. Πάντως, πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι η Ελλάδα αναμένει την απόφαση της Κομισιόν για την έγκριση ή μη της μεταβίβασης.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη Socar υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2013. Μαζί της υπεγράφη και άλλη συμφωνία μετόχων μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της Socar.
Το τίμημα της συμφωνίας ήταν 400 εκατ. ευρώ για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ), ενώ για την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα απαιτούνταν η έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού (και της Ευρώπης), γεγονός που καθυστέρησε και τη συναλλαγή, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα απαντούσε μέχρι τον Μάρτιο.