Θέρμανση: Παραδείγματα των αυξήσεων στους λογαριασμούς των κατοικιών
Έως και τριπλάσια σε σχέση με πέρσι φαίνεται πως είναι τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν σε λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριά τα οποία δεν έχουν θέρμανση και αναγκάζονται να ανοίγουν κλιματιστικές μονάδες και σόμπες προκειμένου να ζεσταθούν.
Την ίδια ώρα, καταγράφεται σημαντική αύξηση στους πολίτες, οι οποίοι επιλέγουν να προχωρήσουν σε διακανονισμό της οφειλής τους εξαιτίας των αυξημένων λογαριασμών που λαμβάνουν, παρά τις γενναίες επιδοτήσεις του κράτους.
Το… φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα σε πολυκατοικίες που δεν έχουν βάλει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα τα διαμερίσματα να χρησιμοποιούν ενεργοβόρα μέσα θέρμανσης που εκτοξεύουν την κατανάλωση.
Παραδείγματα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα σπίτι στο Χαϊδάρι, στο οποίο διαβιούν 78χρονη συνταξιούχος μαζί με την κόρη της και που υποχρεωτικά θερμαίνονται με κλιματιστικά και σόμπες, να λαμβάνει εκκαθαριστικό λογαριασμό 997,10 ευρώ. έχοντας καταναλώσει 3.592 κιλοβατώρες.
Το ποσοστό επιδότησης στο συγκεκριμένο νοικοκυριό ανέρχεται στα 265,27 ευρώ, πόσο αρκετά σημαντικό, ωστόσο ο λογαριασμός παραμένει ιδιαίτερα μεγάλος. Πέρσι, για το ίδιο διάστημα (30/9-31/1) το ποσό οφειλής ανερχόταν στα 378,04 ευρώ, για κατανάλωση 2.776 κιλοβατωρών.
Άλλο νοικοκυριό, ζευγάρι ηλικιωμένων 85 και 80 ετών με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, έλαβε λογαριασμό ρεύματος ύψους 776,24 ευρώ για κατανάλωση 3.289 κιλοβατώρων και επιδότηση λογαριασμού στα 242,09 ευρώ.
Πέρσι, τέτοια περίοδο, το κόστος ήταν στα 271,96 ευρώ, με επίσης μειωμένη την κατανάλωση στις 1.416 κιλοβατώρες.
Πέρα από την ενεργειακή κρίση που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και αυξημένα κόστη στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι φέτος καταγράφονται χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με πέρσι, αυξάνοντας την ανάγκη τα νοικοκυριά να έχουν για μεγαλύτερο διάστημα και περισσότερες ώρες την μέρα τα θερμαντικά σώματα.
Υψηλά κόστη
Εν τω μεταξύ, μεγάλη μερίδα πολιτών, μεταξύ αυτών και συνταξιούχοι που επιθυμούν να πληρώνονται οι υποχρεώσεις τους χωρίς καθυστέρηση, έχουν δώσει πάγιες εντολές εξόφλησης των λογαριασμών.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη δημοφιλή και πρακτική τακτική, αρκεί τα ποσά να παραμένουν στα ίδια περίπου ύψη κάθε μήνα. Σε περιπτώσεις όμως όπως τις παραπάνω, που οι λογαριασμοί ρεύματος ξεπερνούν ακόμα και τη μέση σύνταξη, δημιουργείται πρακτικό πρόβλημα.
Αποτέλεσμα αυτού, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές να προχωρούν σε διακανονισμούς με τους προμηθευτές.
Οι εισπρακτικές
Από την άλλη πλευρά, στην… επίθεση φαίνεται πως έχουν περάσει ειδικά το τελευταίο διάστημα οι εισπρακτικές εταιρίες, οι οποίες καλούν ξανά και ξανά ζητώντας να πληρωθούν οι λογαριασμοί πριν ακόμα η προθεσμία τους λήξει.
Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών (ΕΚΠΟΙΖΩ) Παναγιώτα Καλαποθαράκου, υπάρχει σημαντικό ποσοστό παραπόνων από πολίτες οι οποίοι λαμβάνουν κλήσεις από συνεργαζόμενα δικηγορικά γραφεία, ζητώντας να διακανονιστούν οφειλές ή να πληρωθούν λογαριασμοί για τους οποίους μάλιστα δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία τους.
Σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου, η συγκεκριμένη τακτική αποτελεί παράβαση, αφού ο νόμος προβλέπει πρώτα να αποστέλλονται σχετικές ενημερωτικές επιστολές και η επικοινωνία με το εκάστοτε νοικοκυριό να πραγματοποιείται 10 ημέρες μετά τη λήξη του λογαριασμού.
Παράπονα καταναλωτών
Ταυτόχρονα, πολλά από τα παράπονα που λαμβάνει η ΕΚΠΟΙΖΩ αφορούν στους αυξημένους λογαριασμούς, αλλά και στη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα κατανοητή για τους πολίτες.
Πάντως, η κυβέρνηση, έχοντας γνώση της ιδιαίτερης κατάστασης που διαδραματίζεται στην αγορά ενέργειας, έχει γνωστοποιήσει πως θα λαμβάνονται μέτρα στήριξης και ανακούφισης των καταναλωτών μέχρι να εξομαλυνθεί.
Μέτρα στήριξης
Για τον τρέχοντα μήνα προβλέπεται μεταξύ άλλων στα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε το κράτος ότι θα υπάρξει επιδότηση 39 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για τα νοικοκυριά και 65 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Συνολικά, το πόσο στήριξης ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ και αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.
Ειδικότερα, για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης ανά μήνα η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά MWh. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh κατανάλωσης η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά MWh. Ετσι, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ είναι 51 ευρώ.
Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, όπως και τον Ιανουάριο έτσι και τον Φεβρουάριο, η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.