Κάμερα σε Πολυκατοικία: Νομοθεσία

κάμερα ασφαλείας

Κάμερα σε Πολυκατοικία: Νομοθεσία

Βιβλιοθήκη Κοινοχρήστων

Ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας πλέον καταγράφεται. Πολλοί πιστεύουν δε ότι «αν δεν το έχεις δει σε βίντεο, δεν έγινε ποτέ». Τι γίνεται όμως όταν πρόκειται για έναν κοινόχρηστο ή δημόσιο χώρο;

Τι αλλάζει για τις κάμερες που καταγράφουν με σκοπό την ασφάλειά μας σε μία πολυκατοικία;

Εδώ έρχεται η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για να ξεδιαλύνει το τοπίο και να θέσει τα όρια στην καταγραφή της καθημερινής μας ζωής.

Απαγορεύεται να διαθέτω κάμερα ασφαλείας στο σπίτι μου;

Μία γενική απάντηση θα ήταν όχι δεν απαγορεύεται. Πιο συγκεκριμένα, όμως, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Αν μένεις σε μονοκατοικία και μία κάμερα καταγράφει αποκλειστικά τον δικό σου χώρο ή τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού, τότε δεν έχεις να σκεφτείς τίποτα άλλο αφού δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα σε αυτή την περίπτωση.

Μένω σε πολυκατοικία. Τι ισχύει για το διαμέρισμά μου;

Η τοποθέτηση κάμερας ασφαλείας ή βιντεοεπιτήρησης δεν απαγορεύεται. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 3 της οδηγίας 1/2011, απαγορεύεται η λήψη εικόνας από εξωτερικό δημόσιο χώρο όπως τον δρόμο ή το πεζοδρόμιο, όπως και από γειτονικά κτήρια.

Αν υπάρχει δικαιολογημένη υπόνοια ή έχουν προηγηθεί επικίνδυνες επιθέσεις κατά της ζωής και της περιουσίας, τότε η λήψη εικόνας σε παράπλευρες οδούς ή πεζοδρόμια δικαιολογείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε απολύτως απαραίτητα σημεία (άρθρο 6 της οδηγίας 1/2011).

Σε μία πολυκατοικία, δεν αποφασίζεις όμως μόνος σου. Για να τοποθετηθεί μία κάμερα ασφαλείας, δεν μπορεί να οριστεί ένας μεμονωμένος ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, πρέπει να είναι απόφαση από κοινού των συνιδιοκτητών με σκοπό την προστασία προσώπων και αγαθών των κοινόχρηστων χώρων όπως ορίζεται και από το καταστατικό της πολυκατοικίας.

Όταν δεν υφίσταται καταστατικό, απαιτείται πλειοψηφία σε ποσοστό ιδιοκτησίας 50% + 1 και επιπλέον σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων των ενοίκων, για την οποία λαμβάνεται υπόψη μία ψήφος ανά κατοικημένο (μη κενό) διαμέρισμα. Διάβασε τι ισχύει για τα κλειστά διαμερίσματα σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Τι γίνεται αν συμβεί απόπειρα διάρρηξης ή άλλο συμβάν και έχω καταγεγραμμένο υλικό;

Το υλικό μπορεί να διαβιβαστεί στις αρμόδιες αρχές όπως Αστυνομία και Δικαστήρια σε περίπτωση συμβάντος. Κάθε άλλη μη οικιακή χρήση του καταγεγραμμένου υλικού δεν επιτρέπεται και συνεπάγεται την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.

Πού και πώς μπορώ να τοποθετήσω μία κάμερα ασφαλείας;

  • Μπορείς να τοποθετήσεις μία κάμερα εντός του διαμερίσματός σου χωρίς να λαμβάνουν εικόνα από το μπαλκόνι, δημόσιο δρόμο ή την είσοδο της πολυκατοικίας.
  • Μπορείς να τοποθετήσεις κάμερα που επιβλέπει τον χώρο της εισόδου, χωρίς όμως να γίνεται καταγραφή εικόνας ή ήχου, (π.χ για να βλέπεις ποιος είναι στην είσοδο).
  • Μην ξεχνάς ότι κατά την τοποθέτηση της κάμερας δεν πρέπει να λαμβάνεται εικόνα από τους κοινόχρηστους χώρους ανάλογα με τη χωροθέτηση των εισόδων των διαμερισμάτων του ορόφου και του ανελκυστήρα, δεν πρέπει να επηρεάζεται (να επιτηρείται, έστω και παρεμπιπτόντως) η είσοδος σε άλλα διαμερίσματα ή η διέλευση προς αυτά.

Στις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση της κάμερας θεωρείται οικιακή και δεν εμπίπτει στη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.

Συνοψίζοντας, οι κάμερες επιτήρησης σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών υπόκεινται στη νομοθεσία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της πολυκατοικίας για την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε χώρους όπως η κοινόχρηστη κεντρική είσοδος του κτηρίου, του κλιμακοστασίου, της πιλοτής του κτηρίου ή του κήπου του ακινήτου.