Εγκατάσταση φυσικού αερίου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας

φυσικό αέριο εγκατάσταση

Εγκατάσταση φυσικού αερίου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας

Βιβλιοθήκη Κοινοχρήστων

Το φυσικό αέριο αποτελεί μία από τις πιο ευέλικτες και φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε κατοικίες, συμβάλλοντας σημαντικά στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Επίσης, αποτελεί και την καλύτερη ενεργειακή επένδυση για τον καταναλωτή σε σχέση με το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η εγκατάσταση φυσικού αερίου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, ωστόσο, είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετή προσοχή και εξειδικευμένες γνώσεις.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για μια ασφαλή και ομαλή εγκατάσταση φυσικού αερίου σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας; Πάμε να δούμε.

Αρχικά, μπορείς να βάλεις φυσικό αέριο;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να δεις αν υπάρχει διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην περιοχή σου, και πιο συγκεκριμένα στο ακίνητό σου. Αν υπάρχει, υπέροχα, συνεχίζεις κανονικά, αλλιώς πρέπει να κάνεις αίτηση ενδιαφέροντος και να ενημερωθείς όταν θα υπάρξει διαθεσιμότητα.

Επιλογή συνεργείου εγκατάστασης

Τώρα περνάμε στα σημαντικά. Ήρθε η στιγμή που θα επιλέξεις συνεργείο για την εγκατάσταση του φυσικού αερίου.

Εδώ είναι που θα δεις και τα κόστη εγκατάστασης και λειτουργίας του λέβητα και των σωμάτων και το κόστος προμήθειας. Οπότε κοίτα να κάνεις μια σωστή επιλογή που θα βασίζεται κυρίως στην ασφάλεια.

Επίσης να ξέρεις ότι το συνεργείο που θα επιλέξεις θα είναι υπεύθυνο και για την ετήσια συντήρηση της όλης εγκατάστασης.

Εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου

Τα έχεις βρει όλα και είσαι έτοιμος να βάλεις το φυσικό σου αέριο. Για αρχή θα πρέπει να συγκαλέσεις γενική συνέλευση πολυκατοικίας, έτσι ώστε να επικοινωνήσεις στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες τις προθέσεις σου, την απεμπλοκή σου από το κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης, και να λάβεις έγκριση για τις σωληνώσεις που περνούν από τους κοινόχρηστους χώρους.

Ποιες είναι όμως ακριβώς οι εργασίες που πρέπει να γίνουν; Ουσιαστικά η εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου περιλαμβάνει: σωληνώσεις αερίου, συσκευή αερίου, παρέμβαση στα δίκτυα θέρμανσης και ύδρευσης, εξοπλισμό ασφάλειας και τις αμοιβές του μηχανικού.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι τροποποιούνται και τα κοινόχρηστα σου, αφού πλέον απαλλάσσεσαι από δαπάνες που αφορούν στην κατανάλωση, και απλά συμμετέχεις στη συντήρηση και στην επισκευή της κοινόχρηστης εγκατάστασης, εκτός εάν στη γενική συνέλευση σε απαλλάξουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες και από αυτά.

Εξωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου

Από την άλλη, η εξωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου αφορά μόνο στην τοποθέτηση μετρητή φυσικού αερίου με παροχετευτικό αγωγό ή μη, αν υπάρχει ήδη.

Επιλέξτε πάροχο ενέργειας

Και περνάμε στην επιλογή παρόχου. Πλέον υπάρχουν πολλοί πάροχοι, με συνδυαστικές προσφορές για ρεύμα και φυσικό αέριο. Ωραία δεν είναι να τα έχεις όλα σε ένα νοικοκυρεμένα;

Διάλεξε τον πάροχο που σου ταιριάζει περισσότερο, με βάση την τιμή κιλοβατώρας και το μηνιαίο πάγιο. Η καλή έρευνα αγοράς δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Στη συνέχεια, αφού τελειώσετε και με αυτό το βήμα, ο μηχανικός καταθέτει στην ΕΔΑ την αίτηση σύνδεσης φυσικού αερίου, τη μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης και την αίτηση προμήθειας παροχής φυσικού αερίου από τον πάροχο ενέργειας που επέλεξες.

Και εγένετο φυσικό αέριο.

Αυτό ήταν! Το συνεργείο κάνει την εγκατάσταση, γίνεται ο τελικός έλεγχος, η ενεργοποίηση, και έχεις φυσικό αέριο. Καλές ζέστες!