Προσφορές, νέες υπηρεσίες, μηνιαίοι λογαριασμοί έρχονται στο ρεύμα

diak-logo-posts

Προσφορές, νέες υπηρεσίες, μηνιαίοι λογαριασμοί έρχονται στο ρεύμα

Κοινόχρηστες ειδήσεις

Όλο και πιο δυναμικές γίνονται οι καμπάνιες που τρέχουν για λογαριασμό των ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι φιλοδοξούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της ΔΕΗ και να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της αγοράς.

Αν και ακόμη τα μεγέθη των ανεξάρτητων προμηθευτών παραμένουν μικρά, ωστόσο οι στόχοι που έχουν τεθεί από τους ιδιώτες προμηθευτές αλλά και η εμπορική και διαφημιστική τους πολιτική, προϊδεάζει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακατατάξεις και αλλαγές στην αρχιτεκτονική της αγοράς.

Αν και ακόμη τα “όπλα” που διαθέτουν οι ιδιώτες προμηθευτές στη μάχη της αγοράς είναι μάλλον περιορισμένης “εμβέλειας”, ωστόσο ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, προσφορές που δείχνουν ότι εφόσον επιλυθούν τα δομικά προβλήματα της αγοράς, τότε οι καταναλωτές θα μπορούν ακόμη και σε μια σχετικά ανελαστική αγορά όπως το ρεύμα, να απολαύσουν διαφοροποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες, εφόσον δημιουργηθούν συνθήκες που να επιτρέπουν τον επί ίσοις όροις ανταγωνισμό.

Ήδη ακόμη και για οικιακούς πελάτες στην αγορά, προσφέρονται εκπτώσεις που ξεκινούν από την εγγύηση και φτάνουν μέχρι το κόστος κιλοβατώρας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προμηθευτών, ο πελάτης μπορεί απλώς να εισάγει την κατανάλωσή του και να διαπιστώσει ο ίδιος το οικονομικό όφελος που προκύπτει εφόσον επιλέξει τον συγκεκριμένο προμηθευτή.

Επίσης, κάποιες εταιρείες προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα έκδοσης μηνιαίου εκκαθαριστικού λογαριασμού, ο οποίος καθιστά οριστικό παρελθόν τον τετραμηνιαίο λογαριασμό, που περιλαμβάνει στο δίμηνο και τον λογαριασμό έναντι.

Πολλές ιδιωτικές εταιρείες ποντάρουν επίσης στα ισχυρά τμήματα εξυπηρέτησης, με στόχο να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό. Μεταξύ των προσφορών που παρέχονται στην αγορά, ξεχωρίζουν επίσης οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενημέρωση, πληροφόρηση και παρακολούθηση της κατανάλωσης, με στόχο την καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Ακόμη μία εταιρεία προσφέρει δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη για τεχνική βοήθεια, ενώ όλοι οι προμηθευτές – και η ΔΕΗ – έχουν ευελιξία ως προς τις δυνατότητες πληρωμής των λογαριασμών.

Τώρα ως προς τις τιμές, το όφελος διαφοροποιείται ανάλογα με την εταιρεία, το καταναλωτικό προφίλ και την κατηγορία της κατανάλωσης.

Οι πιθανές εκπτώσεις μπορούν να ξεπεράσουν για τους οικιακούς πελάτες το 10% ενώ κάποιοι προμηθευτές προσφέρουν επιπλέον έκπτωση στους νέους πελάτες για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την αλλαγή προμηθευτή.

Αυτή τη στιγμή πάντως η άνθιση της αγοράς στηρίζεται από το γεγονός ότι οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και συνακόλουθα του φυσικού αερίου, έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Η πτωτική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και στις αρχές του επόμενου έτους, λόγω της νέας αναμενόμενης υποχώρησης της τιμής του φυσικού αερίου.

Οι πλέον προστατευμένοι προμηθευτές, έναντι της διακύμανσης των τιμών της χονδρεμπορικής, παραμένουν οι καθετοποιημένοι προμηθευτές, δηλαδή εκείνοι που διαθέτουν παρουσία και στο κομμάτι της παραγωγής.

Ωστόσο, εφόσον προχωρήσουν οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, τότε οι προμηθευτές θα μπορούν να έχουν μια σταθερή βάση αναφοράς ώστε στη συνέχεια να επεκτείνουν τις δραστηριότητες και τα μερίδιά τους.

Στο κοντινό μέλλον, τέλος, είναι δυνατόν να δούμε και νέα προϊόντα, όπως συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, από τον ίδιο πάροχο ή από συνεργαζόμενες εταιρείες, ή ακόμη και “πάντρεμα” ενεργειακών υπηρεσιών με τηλεπικοινωνιακά προϊόντα.

Για να προχωρήσουν ωστόσο αυτά τα σχέδια θα πρέπει προηγουμένως να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να υπάρξει ουσιαστικός ανταγωνισμός και παραχώρηση μεριδίων που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ.

Αυτό τουλάχιστον προβλέπεται από τη συμφωνία με τους θεσμούς σε σχέση με την αγορά του ηλεκτρισμού.