Με τροπολογία οι αλλαγές για την αυτονομία στη θέρμανση

diak-logo-posts

Με τροπολογία οι αλλαγές για την αυτονομία στη θέρμανση

Κοινόχρηστες ειδήσεις

Με αλλαγές που θα περιέχονται σε τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, αφού πρώτα ξεκινήσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο του φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί η περίφημη διάταξη για την αυτονομία στη θέρμανση.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας, και η ρύθμιση για την αυτονομία στη θέρμανση δεν έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τροποποιήσεις από την αρχική που είχε τεθεί τον Οκτώβριο σε διαβούλευση, προκαλώντας τότε πολλές αντιδράσεις.

Δηλαδή θα απαιτούνται 75 ημέρες για να ξεπεράσει ο ενδιαφερόμενος το σκόπελο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας του, και σαν να μην έφτανε αυτό, θα επιβαρύνεται και με συμμετοχή του στα πάγια της κεντρικής θέρμανσης σε ποσοστό ως 25%.

Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου θα κατατεθεί κάποια τροπολογία από βουλευτές που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ρύθμιση, ώστε αυτή να γίνει φιλικότερη προς τους ενδιαφερόμενους να αυτονομηθούν.

Θυμίζουμε ότι η αρχική ρύθμιση προέβλεπε, από τη μία κίνητρο για αυτονόμηση διαμερισμάτων προκειμένου να κάνουν χρήση ατομικού λέβητα φυσικού αερίου ή αντλίας θερμότητας, από την άλλη ωστόσο, υπήρχε και το αντικίνητρο, καθώς στις περιπτώσεις αυτές οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να συνεχίσουν να επιβαρύνονται με τα πάγια έξοδα της κεντρικής θέρμανσης σε ποσοστό μέχρι και 25%.

Το σκεπτικό των συντακτών του νομοσχεδίου ήταν ότι αν αυτονομηθούν μαζικά οι ιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας τότε όσοι απομείνουν θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερα πάγια επί της κεντρικής θέρμανσης απ’ ότι πριν.

Επρόκειτο για τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, τις οποίες και είχε αποδεχτεί σε μεγάλο βαθμό το υπουργείο ΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με την αρχική ρύθμιση που είχε τεθεί σε διαβούλευση, από την ημέρα που ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανσης μιας πολυκατοικίας θα ζητήσει από το διαχειριστή να συγκαλέσει γενική συνέλευση με αίτημα την αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με αερίου, ορίζεται προθεσμία 30 ημερών.

Αν η γενική συνέλευση δεν βγάλει θετική απόφαση, προβλέπεται επιπλέον προθεσμία 45 ημερών προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στην εγκατάσταση αυτόνομου λέβητα φυσικού αερίου στο διαμέρισμά του.

Στην πράξη δηλαδή, με βάση την αρχική διάταξη, μπορεί να περάσουν μέχρι και 2,5 ολόκληροι μήνες προκειμένου να ξεκινήσει κάποιος εργασίες τοποθέτησης ατομικού λέβητα.

Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβριο, όποιος θέλει να αυτονομηθεί θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Μάρτιο!

Επιπλέον όποιος αυτονομηθεί, υποχρεούται να συνεχίσει να συμμετάσχει με ένα ποσοστό στις κοινές δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος θέρμανσης ακόμη και αν δεν το χρησιμοποιεί.

Το ανώτατο ποσοστό είναι το 25% που αντιστοιχεί στο πάγιο των κοινόχρηστων θέρμανσης της πολυκατοικίας.