Ερχεται καύσωνας και στα τιμολόγια ρεύματος

image-electricity

Ερχεται καύσωνας και στα τιμολόγια ρεύματος

Κοινόχρηστες ειδήσεις

Άρχισε από χθες να παίρνει την ανιούσα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των εποχικών υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται και οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν ως τη Δευτέρα.

Οι δύο κρίσιμες ημέρες θεωρούνται η σημερινή και η αυριανή, με κορύφωση της ζήτησης, καθώς είναι καθημερινές με πλήρη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ από το Σαββατοκύριακο εκτιμάται ότι η κατάσταση θα τείνει προς εξισορρόπηση.

Για την κάλυψη των αυξημένων φορτίων ο ΑΔΜΗΕ επιστρατεύει τις θερμικές μονάδες φυσικού αερίου, όλες τις λιγνιτικές, τα φωτοβολταϊκά, τα υδροηλεκτρικά και εισαγωγές.

Αντίθετα, η σχετική άπνοια έχει περιορίσει σημαντικά τη συμμετοχή των αιολικών. Fronius Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επίπτωση και στις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος. Όσο περισσότερο διαρκούν και αυξάνεται η ζήτηση, τόσο θα επιβαρύνουν τα τιμολόγια που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, αυτά που περιλαμβάνουν ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος.

Σήμερα μόνον οι εναλλακτικοί προμηθευτές έχουν στα τιμολόγιά τους τη συγκεκριμένη ρήτρα, ενώ από τις 5 Αυγούστου θα την ενσωματώσει και η ΔΕΗΔΕΗ -0,55%, καταργώντας τη ρήτρα CO2.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η προχθεσινή ζήτηση διαμορφώθηκε σε 130.000 MWh, με τη χθεσινή να υπερβαίνει τις 140.000 MWh και την αιχμή να φθάνει στις 10 το βράδυ περίπου στις 7.500 MW.

Για σήμερα η ζήτηση προβλέπεται να φθάσει περίπου τις 175.000 MWh, με τα όρια του Συστήματος να υπολογίζονται στις 182.000 MWh. Η σημερινή αυξημένη ζήτηση αναμένεται να καλυφθεί από τις μονάδες φυσικού αερίου, όλες τις λιγνιτικές, με συνολική απόδοση 1.500-1.600 MW, υδροηλεκτρικά, τα φωτοβολταϊκά (18-20.000 MWh) και το διασυνοριακό εμπόριο (περίπου 16.000 MWh).

Οι εισαγωγές ρεύματος είναι μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά όχι στο φουλ, καθώς η Βουλγαρία είχε χθες τις ίδιες υψηλές χονδρεμπορικές τιμές με την Ελλάδα. Καθώς η ροή βασίζεται στη διαφορά τιμών, δεν διευκολύνονται εισαγωγές ανάλογες της διασύνδεσης.

Αστάθμητος παράγοντας, ωστόσο, θεωρούνται οι βλάβες σε μονάδες, λόγω της καταπόνησής τους από τις υψηλές θερμοκρασίες, ανάλογα, βέβαια, και με την παλαιότητά τους.

Χθες προκλήθηκε βλάβη σε μία μονάδα φυσικού αερίου και αργά το απόγευμα και σε μία λιγνιτική. Η πρώτη επανήλθε στο Σύστημα σε μερικές ώρες. Με τις διαθέσιμες μονάδες μπορεί να καλυφθεί και ζήτηση μέχρι 8.500 MW στην αιχμή της (1-2 ώρες, τις βραδινές ώρες).

Χονδρεμπορικές τιμές και καύσωνας

Η αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αγγίζει όλη την Ευρώπη, λόγω της εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου και των τιμών ρύπων. Στις παραμέτρους αυτές έρχονται τώρα να προστεθούν και οι υψηλές θερμοκρασίες, που αυξάνουν τη ζήτηση ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η συνολική ζήτηση του Συστήματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας χθες ήταν στις 153.000 MWh και σήμερα υπολογίζεται στις 180.000 MWh, με τη μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας να διαμορφώνεται στα 128,15 ευρώ/MWh (υψηλότερη 139,93 ευρώ/MWh-χαμηλότερη 100,98 ευρώ/MWh).

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο οι υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές καταγράφονται τον χειμώνα και το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης ζήτησης για ενέργεια. Το κατά πόσο θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο επόμενο διάστημα είναι συνάρτηση και της τιμής του φυσικού αερίου και του CO2.

Όσο οι δύο αυτοί παράγοντες συνεχίζουν να αυξάνονται, τόσο θα εντείνεται η πίεση στις χονδρεμπορικές τιμές, με άμεση επίπτωση στα τιμολόγια του ρεύματος και στην τσέπη των καταναλωτών.

Αθηνά Καλαϊτζόγλου