Πορτοκαλί Τιμολόγια Ρεύματος – Τι Είναι και Πόσο Συμφέρουν

portokali-timologia-reymatos

Πορτοκαλί Τιμολόγια Ρεύματος – Τι Είναι και Πόσο Συμφέρουν

Κοινόχρηστες ειδήσεις

Από τον Οκτώβριο, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα λεγόμενα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος, τα οποία υπόσχονται να αλλάξουν τον τρόπο χρέωσης για την ηλεκτρική ενέργεια.

Αυτά τα δυναμικά τιμολόγια προσφέρουν μια νέα προσέγγιση στη χρέωση της κιλοβατώρας, επιτρέποντας στους χρήστες να προγραμματίζουν την κατανάλωση τους με βάση τις ώρες που η χρέωση είναι χαμηλότερη.

Τι Είναι τα Πορτοκαλί Τιμολόγια;

Τα πορτοκαλί τιμολόγια είναι δυναμικά τιμολόγια που προσαρμόζουν την τιμή της κιλοβατώρας ανά ώρα, προσφέροντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις χαμηλότερες χρεώσεις.

Οι καταναλωτές μπορούν να προγραμματίσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών όπως πλυντήρια και κουζίνες κατά τη διάρκεια των ωρών χαμηλής χρέωσης, που ορίζονται από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Απαραίτητη Προϋπόθεση: Έξυπνοι Μετρητές

Η χρήση του πορτοκαλί τιμολογίου απαιτεί την εγκατάσταση ενός “έξυπνου μετρητή” ρεύματος. Οι έξυπνοι μετρητές θα παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας, επιτρέποντας τη σωστή χρέωση κατά τις διάφορες ώρες της ημέρας.

Οφέλη για Καταναλωτές και Επιχειρήσεις

Τα πορτοκαλί τιμολόγια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για καταναλωτές που έχουν ευελιξία στην οικιακή τους εργασία. Επιπλέον, η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε ότι αυτά τα τιμολόγια θα είναι χρήσιμα και για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν να ρυθμίζουν τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών κατά τις ώρες χαμηλής κατανάλωσης.

Πώς Λειτουργούν οι Χρεώσεις

Η χρέωση στα πορτοκαλί τιμολόγια θα ποικίλει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι χαμηλότερες τιμές θα ισχύουν όταν η παραγωγή από φωτοβολταϊκά είναι στο αποκορύφωμα της, για παράδειγμα το μεσημέρι. Αντίθετα, κατά τις ώρες αιχμής, οι χρεώσεις θα είναι υψηλότερες, για παράδειγμα το απόγευμα.

Στρατηγική της Κυβέρνησης για την Ενέργεια

Τα πορτοκαλί τιμολόγια είχαν παρουσιαστεί πέρσι το καλοκαίρι ως η τέταρτη επιλογή της χρωματικής παλέτας τιμολογίων αλλά ουδείς από τους παρόχους ασχολήθηκε μαζί τους, λόγω απουσίας έξυπνων μετρητών.

Η κυβέρνηση βλέπει τα πορτοκαλί τιμολόγια ως ένα κίνητρο για τη βελτίωση της κατανομής της ζήτησης ενέργειας και τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, το μέτρο αυτό στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης κατά τις ώρες μεγάλης παραγωγής ενέργειας, αλλά και στην αποθήκευση πλεονάζουσας παραγωγής.

Τα πορτοκαλί τιμολόγια φαίνεται να προσφέρουν μια νέα, ευέλικτη και οικονομικά συμφέρουσα προσέγγιση στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Με την κατάλληλη προετοιμασία και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα έξοδα τους και να συμβάλουν στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.

 

Δείτε ακόμα:

Ποια ήταν τα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος το Α’ Εξάμηνο 2024 – Η εξέλιξη των τιμών

Αντλίες Θερμότητας: Νέο Πρόγραμμα Επιδοτήσεων – Κριτήρια και Προβλέψεις

Τι είναι το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων της ΑΑΔΕ που έρχεται από τον Σεπτέμβριο

Πώς η επαγγελματική διαχείριση κοινοχρήστων πολυκατοικίας βοηθάει στη μείωση του κόστους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας