Πως να βάλετε φυσικό αέριο χωρίς να ρωτήσετε τους γείτονες – Η διαδικασία και το κόστος

diak-logo-posts

Πως να βάλετε φυσικό αέριο χωρίς να ρωτήσετε τους γείτονες – Η διαδικασία και το κόστος

Κοινόχρηστες ειδήσεις

Δεν θα χρειάζεται πλέον την έγκριση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, για να αυτονομηθεί ενεργειακά κάποιο από τα διαμερίσματα, σύμφωνα με ρύθμιση που κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, αφού πρώτα δοθεί για δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα, με τη ψήφιση του νομοσχεδίου «σπάει» το μονοπώλιο των Εταιρειών Παροχής Αερίου και έτσι θα γίνει το πρώτο βήμα για την ελεύθερη επιλογή προμηθευτή από τους καταναλωτές.

Το κάθε νοικοκυριό ήδη μπορούσε να διαλέξει τον τρόπο θέρμανσης χωρίς να υπάρχει ένας κεντρικός λέβητας στο υπόγειο της πολυκατοικίας, αλλά ατομικός σε χώρους του διαμερίσματος, όπως για παράδειγμα στο μπαλκόνι.

Η διαφορά είναι ότι από εδώ και πέρα δεν θα χρειάζεται να ρωτήσει κανείς, κανέναν. Σήμερα στην Αττική χρησιμοποιούν ήδη φυσικό αέριο περισσότερα από 285.000 νοικοκυριά, 5.300 επαγγελματίες, πάνω από 200 μεγάλοι εμπορικοί και βιομηχανικοί πελάτες, όπως Hilton, M.Βρετανία, Intercontinental, Ωνάσειο, Ιασώ, Ερρίκος Ντυνάν, Ευαγγελισμός, Υπουργεία, VIVARTIA, ΦΑΓΕ, ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΕΙΑ, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και πάνω από 1200 σχολεία και δημοτικά κτίρια.

Εξαιτίας του ότι είναι πιο φθηνή ενέργεια από τα άλλα καύσιμα, με την κρίση η ζήτηση για αέριο έχει αυξηθεί και σύμφωνα με τα στοιχεία των ΕΠΑ το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 οι καταναλωτές που έκαναν συμβόλαια διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρσι, όπου 1/3 αφορούσε ατομικούς λέβητες.

Ειδικότερα, με το φυσικό αέριο η εξοικονόμηση στη θέρμανση ξεπερνά το 40% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης (μέσος όρος τιμών περιόδου Οκτ. 2013-Ιαν. 2014), ενώ για το ζεστό νερό χρήσης η εξοικονόμηση υπερβαίνει το 55% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα (σύμφωνα με την τιμή ηλεκτρικού ρεύματος κατηγορίας οικ. Γ1 1600-2000 KWh/τετράμηνο περίοδου Οκτ. 2013-Ιαν. 2014).

Πως μπορείτε και εσείς να αλλάξετε από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο;

Είναι μία απλή διαδικασία, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου και οι εταιρείες παροχής αερίου, σε κάποιες περιπτώσεις, προσφέρουν και εκπτώσεις ή επιδοτήσεις εγκατάστασης.

Κόστος

Ένα μέσο κόστος για την εγκατάσταση, χωρίς τις προσφορές, είναι περίπου στα 2.500 ευρώ. Αν κάνετε συνδρομή μέχρι τον Οκτώβριο έχει και έκπτωση στα τέλη.

Η ΕΠΑ Αττικής χρηματοδοτεί σε μεγάλες πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση αλλά και σε μεμονωμένα διαμερίσματα με αυτόνομη εγκατάσταση θέρμανσης, που προτίθενται να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, το κόστος κατασκευής εσωτερικής.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση του κόστους μετατροπής/εγκατάστασης θέρμανσης αυτόνομης σύνδεσης μεμονωμένου διαμερίσματος (ανεξαρτήτου της ισχύος λέβητα) το ανώτατο μέχρι του ποσού των 1.200€ (συμπ. ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα.

Η αποπληρωμή του χρηματοδοτούμενου ποσού προς την ΕΠΑ Αττικής γίνεται σε διάστημα 2 ετών, σε 12 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις πληρωτέες μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης φυσικού αερίου. Ο καταναλωτής οφείλει να αποπληρώσει το χρηματοδοτούμενο ποσό πλέον τόκων της ΕΠΑ Αττικής. Το επιτόκιο είναι 7%.

Το τέλος σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου εξαρτάται από το είδος του πελάτη (Εμπορικός, Οικιακός), τη χρήση (κεντρική θέρμανση, αυτονομία), τον αριθμό των διαμερισμάτων του κτηρίου (αριθμός δυνητικών μετρητών) για την περίπτωση συνδέσεων αυτόνομης θέρμανσης και την απαίτηση κατασκευής νέας παροχής ή τη χρήση υπάρχουσας για τις υπόλοιπες περιπτώσεις καταναλωτών (πλην της αυτόνομης θέρμανσης)

*Ο καταναλωτής καταβάλλει τα τέλη σύνδεσης αφού ληφθεί υπόψη έκπτωση έγκαιρης ενεργοποίησης. Ωστόσο, σε περίπτωση μη ενεργοποίησης της εσωτερικής εγκατάστασης από τον καταναλωτή εντός 3 μηνών από την τοποθέτηση του μετρητή, η ΕΠΑ Αττικής απαιτεί το εν λόγω ποσό μέσω του λογαριασμού του κατανάλωσης.

Σε περίπτωση τοποθέτησης μετρητή εντός ρυμοτομικής γραμμής, το κόστος της όδευσης του αγωγού είναι:

-Υπέργειο δίκτυο 33 €/μέτρο
-Υπόγειο δίκτυο 60 €/μέτρο

Τα τέλη σύνδεσης επιβαρύνονται με 23% ΦΠΑ.

Ποσό που προκαταβάλλεται στην ΕΠΑ Αττικής άτοκα πριν την υπογραφή της σύμβασης και επιστρέφεται στον καταναλωτή αν διακοπεί ή λήξει η σύμβαση. Έχει στόχο την εξασφάλιση της ΕΠΑ Αττικής για την πληρωμή τυχόν μελλοντικών οφειλών που απορρέουν από τη Σύμβαση Παροχής Φυσικού Αερίου. Το ύψος της εγγύησης εξαρτάται από το αιτούμενο φορτίο που θα ζητήσει ο πελάτης (δηλαδή από την ισχύ της συσκευής που θα χρησιμοποιεί). ΕΓΓΥΗΣΗ = ΙΣΧΥΣ (σε kcal/h) X 0,0033 € Ως ελάχιστη εγγύηση ορίζεται το ποσό των 21€.

Βήματα

Εφόσον εγκριθεί η αίτηση σύνδεσης και παροχής που έχετε υποβάλλει, στη συνέχεια ζητάτε μία οικονομική προσφορά για το κόστος της εσωτερικής σας εγκατάστασης και των συσκευών σας ειδικό κατάστημα εγκατάστασης που επιλέγετε.

Ο μηχανικός του εγκαταστάτη σας πρέπει να εξετάσει την κατάσταση και τις ιδιομορφίες της υφιστάμενης εγκατάστασης και του ακινήτου σας. Ζητείστε από το μηχανικό που επιλέξατε να καταθέσει τη μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης για έγκριση στην ΕΠΑ Αττικής.

Μετά την εγκατάσταση του μετρητή σας και την έγκριση της μελέτης σας από την ΕΠΑ Αττικής ζητείστε από τον εγκαταστάτη σας να κατασκευάσει την εσωτερική σας εγκατάσταση από το μετρητή έως τα σημεία χρήσης και να τοποθετήσει τις απαραίτητες συσκευές για τη χρήση του φυσικού αερίου.

Μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής εγκατάστασης ζητείστε από την ΕΠΑ Αττικής να πραγματοποιήσει τον τελικό έλεγχο της εγκατάστασής σας περί αντοχής και στεγανότητας των σωληνώσεων και εξαρτημάτων φυσικού αερίου και ξεκινά την παροχή φυσικού αερίου στο σπίτι σας.

Τι πρέπει να ξέρετε για τον ατομικό λέβητα

Ο ατομικός λέβητας φυσικού αερίου έχει μικρές διαστάσεις και βάρος και τοποθετείται στον τοίχο, σε ημιυπαίθριο χώρο (π.χ. μπαλκόνι) ή ακόμη και στον εσωτερικό χώρο του διαμερίσματος (π.χ. κουζίνα ή μπάνιο).Η μέτρηση της κατανάλωσης γίνεται από τις ενδείξεις του μετρητή, όπως στις περιπτώσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ πληρώνετε πάντα μόνο όσο έχετε καταναλώσει και μετά την κατανάλωσή του.

Παράλληλα, συνδέεται με το κύκλωμα νερού θέρμανσης των εγκατεστημένων σωμάτων καλοριφέρ, καθώς και με το κύκλωμα ζεστού νερού χρήσης του διαμερίσματος.

Έτσι το ζεστό νερό (θέρμανσης και χρήσης) κυκλοφορεί αποκλειστικά στα κυκλώματα νερού του διαμερίσματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαμερισμάτων είναι πιθανό να απαιτηθούν επεμβάσεις στις σωληνώσεις νερού.

Επίσης, σε σημείο του κτηρίου τοποθετείται μετρητής φυσικού αερίου από τον οποίο ξεκινά σωλήνωση που καταλήγει στο συγκεκριμένο διαμέρισμα και ειδικότερα στον εγκατεστημένο λέβητα για την τροφοδότησή του με φυσικό αέριο.

Έτσι με τον ατομικό λέβητα φυσικού αερίου, εκτός από συνεχή και οικονομική θέρμανση μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας και σε ζεστό νερό χρήσης. Μπορείτε να επικοινωνείτε με το 1133 όλο το 24ωρο για οποιαδήποτε πληροφορία.