Πήρε μπρος η αγορά καυσίμων: Αυξήσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη

diak-logo-posts

Πήρε μπρος η αγορά καυσίμων: Αυξήσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη

Κοινόχρηστες ειδήσεις

Η άνοδος του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,4% στο α΄πεντάμηνο του έτους «ανέβασε» την αγορά καυσίμων , η οποία έκλεισε με αύξηση 5,1% έναντι της αντίστοιχης περσινής χρονιάς.

Ως κύρια αιτία της ανάκαμψης του κλάδου σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς καυσίμων προβάλλει η βαρυχειμωνιά, η οποία παρέτεινε τις ανάγκες για πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν τον Ιανουάριο κατά 43,9%, φτάνοντας τους 283.000 τόνους από 197.000 τόνους την περσινή χρονιά.

Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαίου 2019 οι πωλήσεις των υγρών καυσίμων άγγιξαν τα 2,81 εκατ. μετρικούς τόνους από 2,68 εκατ. το πρώτο πεντάμηνο του 2018.

Σαφώς βελτιωμένα εμφανίζονται το ίδιο διάστημα και τα στοιχεία για την αγορά καυσίμων κίνησης. Παρά την πτωτική τάση της βενζίνης που για το ίδιο διάστημα υποχώρησε κατά 2,2%, άνοδο κατέγραψε το πετρέλαιο κίνησης με την μεγαλύτερη αύξηση κατά 5,6% να σημειώνεται το Φεβρουάριο.

Η βενζίνη «πλήρωσε» τους πτωτικούς ρυθμούς του κλάδου το πρώτο δίμηνο του έτους (μείωση κατά 6,9% τον Ιανουάριο και 4,9% τον Φεβρουάριο), πορεία που έδειξε σημάδια ανάκαμψης μέσα στην Άνοιξη. Έτσι με βάση τα στοιχεία των πετρελαϊκών εταιρειών, παρατηρήθηκε οριακή αύξηση τον Απρίλιο και 2,5% τον Μάιο ενώ θετικό πρόσημο καταγράφει και ο Ιούνιος με την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Υγραέριο και μαζούτ σημείωσαν αύξηση 5% και 7,9% αντίστοιχα.

Τα θετικά μηνύματα που στέλνουν τα στοιχεία του κλάδου έρχονται μετά από μια περίοδο βαθιάς ύφεσης για την αγορά καυσίμων που είδε τα μεγέθη της να υποχωρούν πάνω από 40% στα χρόνια των μνημονίων και της κρίσης.

Όπως σημειώνουν μάλιστα στελέχη του κλάδου εξαιτίας των μεγάλων απωλειών του κλάδου, της παραβατικής συμπεριφοράς με το λαθρεμπόριο καυσίμων και της υπερφορολόγησης, η αγορά θα χρειαστεί ισχυρές τονωτικές ενέσεις για να πάρει μεγάλες ανάσες.