Περιμένουν ακόμη την επιδότηση στο αέριο…

diak-logo-posts

Περιμένουν ακόμη την επιδότηση στο αέριο…

Κοινόχρηστες ειδήσεις

Σε επίπεδο υποσχέσεων και με υπαρκτό τον κίνδυνο ανατροπών των οικογενειακών προϋπολογισμών, σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, βρίσκεται εδώ και μήνες το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα επιδότησης για τη μετατροπή κεντρικής θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο στη Θεσσαλία.

Χιλιάδες καταναλωτές, 2.500 σε αριθμό, ιδιοκτήτες κατοικιών, περιμένουν από τον περασμένο χρόνο στο… ακουστικό τους, βάσει των εξαγγελιών της κυβέρνησης τον περασμένο Σεπτέμβριο, να επιδοτηθούν για τη μετατροπή των κεντρικών τους θερμάνσεων πετρελαίου σε φυσικού αερίου.

Αν και η αίτησή τους έχει εγκριθεί και μολονότι το 80% εξ αυτών κάνει ήδη χρήση του αερίου, οι δικαιούχοι δεν έχουν εισπράξει ακόμη τα χρήματα που δικαιούνται για τις εργασίες μετατροπής, επειδή εκκρεμεί η αποδέσμευση των πιστώσεων προς την ΕΠΑ Θεσσαλίας…

Το πρόβλημα όμως είναι σύνθετο και ιδιαιτέρως σοβαρό, όχι μόνο γιατί όλα τα νοικοκυριά έχουν καταβάλει χρήματα στην ΕΠΑ μαζί με τη σύμβαση σύνδεσης (για τα λεγόμενα τέλη), όχι μόνο γιατί κάποιοι άλλοι έσπευσαν να προπληρώσουν και τον συνεργαζόμενο εργολάβο τα ποσά ώστε να ξεκινήσουν τα έργα αλλά και γιατί οι περισσότεροι άφησαν απλήρωτους τους θερμοϋδραυλικούς, προκειμένου να τους εξοφλήσουν όταν θα εισέπρατταν τα χρήματα της επιδότησης.

Οι τελευταίοι όμως, βλέποντας ότι το πρόγραμμα δεν προχωρά και η εκταμίευση αργεί, πιέζουν τα νοικοκυριά, να τους αποδώσουν άμεσα τα οφειλόμενα για τις εργασίες που έκαναν και τα υλικά που τοποθέτησαν, φοβούμενοι “φέσια”…

«Δυστυχώς, μείναμε στις υποσχέσεις» επισημαίνει στην “ΕτΔ” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θερμοϋδραυλικών ν. Λάρισας κ. Κων. Σιαγώνας, επιβεβαιώνοντας την ουσία του προβλήματος.

«Πολλά μέλη μας, ανάλογα με τις συμβάσεις που έχουν καταρτιστεί, δεν έχουν πληρωθεί, περιμένοντας να εισπράξουν την επιδότηση οι καταναλωτές. Από μήνα, σε μήνα μας λέγανε. Οι οικονομικές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μπορεί να μένεις πλέον στα λόγια»…

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Πάντως ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Λεωνίδας Μπακούρας για μια φορά ακόμη, είναι καθυσηχαστικός. “Οντως τα χρήματα έπρεπε να είχαν εκταμιευθεί από τον περασμένο Μάιο.

Έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις με το Υπουργείο, έχουν ανοιχτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί, δόθηκαν οι εγγυητικές και από την πλευρά μας έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Υπομονή, υπάρχει καθυστέρηση αλλά μέχρι τον Σεπτέμβριο το πρόβλημα θα λυθεί και οι καταναλωτές θα κληθούν να εισπράξουν το ποσό που δικαιούνται… και να το αποδώσουν στον εγκαταστάτη/προμηθευτή”

Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα, είχε τύχει μεγάλης ανταπόκρισης και φορείς διαχείρισης ήταν οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης. Τα χρήματα του προγράμματος ήταν 15 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,5 εκ. προορίζονταν για τη Θεσσαλία.

Η επιδότηση έφτανε έως και το 60% και κάλυπτε τις συσκευές και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης θέρμανσης πετρελαίου σε αντίστοιχη χρήσης φυσικού αερίου, όπως καυστήρας, λέβητας, σωληνογραμμή φυσικού αερίου, σύστημα απαγωγής καυσαερίων, μελέτη κ.λπ., (εργασία και υλικά εγκατάστασης).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να υποβάλλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014, με σειρά προτεραιότητας, μέχρι και την 30ή Απριλίου 2015 αλλά στη Θεσσαλία ο απαιτούμενος αριθμός συμπληρώθηκε νωρίς.

Η πρόθεση του Υπ. Περιβάλλοντος είναι να συνεχιστεί και φέτος το πρόγραμμα, αλλά από τη στιγμή που η εκταμίευση των χρημάτων από την πρώτη φάση του έργου καθυστερεί, ας περιμένουμε…

ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Στο μεταξύ «δωρεάν τέλη σύνδεσης» σε όσους επιθυμούν να συνάψουν συμβόλαιο σύμβασης και παροχής με το δίκτυο φυσικού αερίου για Κεντρική Θέρμανση – Βιοτεχνική & Επαγγελματική Χρήση προσφέρει από την 1η Ιουλίου η ΕΠΑ Θεσσαλίας.

To πρόγραμμα προσφέρει μηδενικά τέλη σύνδεσης για όλους τους νέους πελάτες και η προσφορά αφορά στη δωρεάν κατασκευή του σημείου παροχής που αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΠΑ Θεσσαλίας (τοποθέτηση του μετρητή φυσικού αερίου).

Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης αποκτά ένα σημαντικό όφελος, καθώς δεν επιβαρύνεται με το ποσό των τελών σύνδεσης, αλλά μόνο με το κόστος της εσωτερικής του εγκατάστασης.

Η διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα απλή και διαρκεί έως δύο μήνες από την ημερομηνία υπογραφής σύμβασης, στις περιοχές όπου υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο φυσικού αερίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προγραμματίσουν έγκαιρα τη σύνδεσή τους για να επωφεληθούν της προσφοράς των Δωρεάν Τελών Σύνδεσης.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ΕΠΑ Θεσσαλίας ΑΕ, στο τηλεφωνικό κέντρο 11 150 καθώς και στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Πελατών.