Επιτρέπονται κατοικίδια στο διαμέρισμα; Τι ισχύει σύμφωνα με τον νέο νόμο

pet friendly icon

Επιτρέπονται κατοικίδια στο διαμέρισμα; Τι ισχύει σύμφωνα με τον νέο νόμο

Βιβλιοθήκη Κοινοχρήστων

Έχεις στα άμεσά σου σχέδια να φέρεις ένα νέο κατοικίδιο στο σπίτι. Ίσως θέλεις να αλλάξεις σπίτι και ο μικρός πιστός σου φίλος προφανώς να σε ακολουθήσει.

Τα προβλήματα ξεκινούν όμως όταν οι ιδιοκτήτες σε ρωτούν αν έχεις κατοικίδιο, οι αγγελίες αναγράφουν «όχι κατοικίδια» και εσύ τελικά δεν ξέρεις τι ισχύει και τι όχι. Δεν θα ήταν όλα πιο εύκολα αν γνώριζες τον νόμο για τα κατοικίδια στις πολυκατοικίες;

Σε μία πρόταση, σου υποσχόμαστε ότι θα ακούσεις αυτό που περιμένεις. Οι μικροί μας φίλοι είναι μέλη της οικογένειάς μας και σαφώς κανένας νόμος δεν απαγορεύει τη συμβίωσή τους μαζί σου, ακόμα κι αν είσαι σε διαμέρισμα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις, για να είναι αυτή η συμβίωση προσιτή προς όλους γιατί όντως υφίστανται κάποιοι περιορισμοί για τα διαμερίσματα.

Ο νέος νόμος σε πολλά σημεία είναι κάπως μπερδεμένος. Κάτι που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε απλά και κατανοητά.

Περιορισμός στον αριθμό κατοικιδίων

Τα ζώα επιτρέπονται στο διαμέρισμά σου. Ωστόσο, ο νέος νόμος επιτρέπει στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας να δημιουργήσουν έναν κανονισμό και να επιτρέψουν μέχρι 3 σε κάθε διαμέρισμα. Το καταστατικό αυτό μπορεί να τροποποιηθεί μόνο κάθε 12 μήνες.

Φυσικά, σε μία μονοκατοικία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Περιορισμός για τους κοινόχρηστους χώρους

Τα κατοικίδιά σου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζουν μόνιμα στη βεράντα σου ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματός σου.

Ο νόμος ορίζει ότι τα κατοικίδια διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους και μόνο με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών, σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας όπως στην πυλωτή, στον κήπο, στον ακάλυπτο ή στην ταράτσα.

Διατήρησε τα επίσημα στοιχεία του κατοικίδιού σου

Το κατοικίδιό σου ζει επίσημα στο σπίτι σου και πρέπει να το θεωρείς και επίσημα μέλος της οικογένειάς σου. Όταν πρόκειται για σκύλους και γάτες, φρόντισε να έχουν σημανθεί, να έχουν καταγραφεί και διατήρησε επικαιροποιημένα τα στοιχεία τους στο ΕΜΖΣ όπως και το ηλεκτρονικό τους βιβλιάριο.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων, των υγειονομικών αλλά και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας.

Γι’ αυτό, σεβόμαστε και αγαπάμε τους μικρούς μας φίλους και προσπαθούμε να τους προσφέρουμε ένα ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον για τη ζωή τους.