Εγκατάσταση οπτικής ίνας στην πολυκατοικία

οπτική ίνα καλώδια

Εγκατάσταση οπτικής ίνας στην πολυκατοικία

Βιβλιοθήκη Κοινοχρήστων

Εσύ για το Internet χρησιμοποιείς ακόμα απλό χάλκινο καλώδιο; Μήπως ήρθε η ώρα να μάθεις για τις οπτικές ίνες, τα πλεονεκτήματά τους και για την εγκατάσταση τους στην πολυκατοικία σου;

Τι είναι οι οπτικές ίνες;

Οι οπτικές ίνες είναι πολύ λεπτά νήματα από πλαστικό ή γυαλί που μεταδίδουν ψηφιακά δεδομένα. Ένα μόνο καλώδιο οπτικής ίνας, περιέχει δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες πιο λεπτές ίνες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των οπτικών ινών;

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των οπτικών ινών είναι η ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων, αφού τα δεδομένα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός, χωρίς υπερβολή. Παράλληλα, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου απώλειες δεδομένων, και η σύνδεση είναι σταθερή όσο τα θεμέλια της πολυκατοικίας σου. Οπότε, ξέχνα το lag στο Call of Duty και τα κολλήματα στο live streaming.

Επίσης, είναι πολύ πιο λεπτές και ελαφρύτερες από το χάλκινο καλώδιο, ενώ απαιτούν μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση, αφού η χρήση φωτεινής δέσμης απαιτεί λιγότερη ενέργεια από το ηλεκτρικό σήμα των καλωδίων χαλκού.

Το μόνο ίσως μειονέκτημα των οπτικών ινών είναι ότι δεν μπορούν να λυγίσουν πολύ και ότι θα πρέπει να εγκαθιστούνται με ελαφριά κλίση για να μην υπάρχουν απώλειες.

Τι ισχύει για την εγκατάσταση στην πολυκατοικία

Σου έχουμε καλά νέα! Για να ενισχυθεί το έργο της εγκατάστασης οπτικών ινών σε περίπου 120.000 κτίρια στη χώρα, προκυρήχθηκε η δράση Smart Readiness Voucher Scheme, μια κρατική επιδότηση που κατά μέσο όρο θα επιδοτεί από 1.000 έως 1.3000 ευρώ.

Στόχος είναι να «πιάσει» η Ελλάδα τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα και διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων.

Με το Smart Readiness Voucher Scheme θα παρέχονται επιταγές (vouchers) στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε ενοίκους μονοκατοικιών με σκοπό να αναβαθμίσουν την εσωτερική καλωδίωση των κτιρίων. Τύπου market pass δηλαδή…

Τι κερδίζει η πολυκατοικία σου;

Η οπτική ίνα που θα έρχεται από τον κεντρικό κατανεμητή κάθε κτιρίου, θα δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή για:

– Να μπορεί να λάβει ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων.

– Να μπορεί να διασυνδέσει νέους «έξυπνους» μετρητές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

– Να τρέξει δράσεις που αφορούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων, όπως το λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και τον ανελκυστήρα.

Οι προϋποθέσεις

Δύο είναι οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν τα κτίρια για να λάβουν την επιδότηση.

  • Το κτίριο θα πρέπει να βρίσκεται εντός της Περιοχής Παρέμβασης, την οποία ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να τη δει μέσα από ένα σύστημα το οποίο αποτυπώνει την ακριβή τοποθεσία της πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας.
  • Το κτίριο να μη διαθέτει ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση.