Δείτε τα συν και τα πλην των διαφόρων συστημάτων θέρμανσης

diak-logo-posts

Δείτε τα συν και τα πλην των διαφόρων συστημάτων θέρμανσης

Βιβλιοθήκη Κοινοχρήστων

Η ασφαλής, υγιεινή και κυρίως οικονομική θέρμανση είναι τα τελευταία χρόνια η δυσκολότερη εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι καταναλωτές. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αντλία θερμότητας, air condition είναι κάποιες από τις επιλογές.

Πόσο καλά γνωρίζετε αν η επιλογή σας προστατεύει την τσέπη σας και το περιβάλλον;

Το πρόγραμμα WWF – Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έκανε ένα… test drive στα διάφορα συστήματα θέρμανσης και παρουσίασε τα συν και τα πλην για τα δημοφιλέστερα.

Καυστήρας – Λέβητας πετρελαίου

ΣΥΝ

Πριν την κρίση, αποτελούσε την πιο διαδεδομένη πηγή θέρμανσης των νοικοκυριών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η λειτουργία του απλή:

Ο καυστήρας χρησιμοποιεί το πετρέλαιο για να θερμάνει το νερό που βρίσκεται στον λέβητα, το οποίο διαπερνά τα σώματα του καλοριφέρ που διαχέουν τη θερμότητα στο χώρο.

ΠΛΗΝ

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η τιμή του πετρελαίου είναι απαγορευτική για τους περισσότερους από εμάς, μιας και απαιτεί υψηλό κόστος λειτουργίας και συχνή συντήρηση του λέβητα, ώστε να εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία του.

Το πετρέλαιο προφανώς δεν αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, με την αυξανόμενη ζήτησή του να οδηγεί σταδιακά στην εξάντληση των κοιτασμάτων του.

Επιπλέον, χαρακτηρίζεται από τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνουν το κλίμα σε σχέση με τις άλλες βασικές τεχνολογίες θέρμανσης.

Λέβητας φυσικού αερίου

ΣΥΝ

Το φυσικό αέριο αποτελεί την πρόσφατη εναλλακτική απέναντι στη χρήση πετρελαίου μιας και είναι αρκετά φθηνότερη ως επιλογή. Η παροχή του είναι συνεχής, ενώ δεν χρειάζεται να το προπληρώσουμε, όπως το πετρέλαιο.

Παράλληλα, οι λέβητες φυσικού αερίου συνήθως εξασφαλίζουν καλύτερη απόδοση μιας και είναι τελευταίας τεχνολογικής γενιάς.

ΠΛΗΝ

Παρά το γεγονός ότι το φυσικό αέριο έχει χαμηλότερες εκπομπές από το πετρέλαιο, δεν παύει να είναι ορυκτό καύσιμο και −ως τέτοιο− μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Βασικό αρνητικό του επίσης είναι το περιορισμένο δίκτυο πανελλαδικά, γεγονός που στερεί την ευκαιρία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Air-condition

ΣΥΝ

Το air-condition αποτελεί μια καλή επιλογή, καθώς πέρα από καθιερωμένο πια «μέσο», που μας προσφέρει δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι σε θέση να καλύψει και τις ανάγκες θέρμανσής μας το χειμώνα, ειδικά στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Όπως και οι αντλίες θερμότητας, λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια.

ΠΛΗΝ

Το air-condition νέας γενιάς με inverter έχει σαφώς χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης, αλλά βέβαια και χαμηλότερο βαθμό απόδοσης σε σχέση με τις αντλίες θερμότητας, ενώ οι εκπομπές του είναι χαμηλότερες των λεβήτων πετρελαίου και συγκρίσιμες με αυτές των λεβήτων φυσικού αερίου.

Παραδοσιακή ξυλόσομπα

ΣΥΝ

Τις θυμόμασταν από τα παραμύθια, αλλά η οικονομική κρίση μας έκανε να τις επαναφέρουμε στη ζωή μας. Ενεργειακά μπορεί να είναι και αρκετά αποδοτικές μιας και ανάλογα με την ποιότητα και το μέγεθός τους μπορούν να θερμαίνουν αρκετά τετραγωνικά, χρησιμοποιώντας ένα καύσιμο με σχετικά χαμηλό κόστος, όπως είναι το ξύλο.

ΠΛΗΝ

Δυστυχώς παρά το χαμηλό κόστος, η εκπομπή ρύπων, ειδικά από τις παλιές και κακοσυντηρημένες ξυλόσομπες, είναι πολύ μεγάλη και κυρίως στις μεγάλες πόλεις, δημιουργώντας έτσι αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους, όπως και το φαινόμενο αιθαλομίχλης στο περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, δυστυχώς η απουσία μέτρων από την πολιτεία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας, καταστρέφοντας έτσι τις δασικές εκτάσεις που υπάρχουν κοντά στις αστικές περιοχές.

Σόμπες pellet

ΣΥΝ

Οι σόμπες pellet αποτελούν αποδοτικότερη αλλά και ακριβότερη εναλλακτική της ξυλόσομπας, μιας και χρησιμοποιούν τα υπολείμματα καλλιεργειών και κομμάτια ξύλου στα οποία δεν χρησιμοποιούνται χημικά. Την ίδια στιγμή προσφέρουν περισσότερη ενέργεια από αυτή του ξύλου.

ΠΛΗΝ

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγηθούμε σε σημαντική ρύπανση της ατμόσφαιρας, ανάλογα με την ποιότητα του καυστήρα και την ποιότητα του pellet, με πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Αντλία θερμότητας

ΣΥΝ

Η αντλία θερμότητας (νερού, αέρα, νερού/αέρα) αποτελεί μια πηγή θερμότητας με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε ενέργεια από ένα χώρο χαμηλής θερμοκρασίας σε ένα χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας. Με τις αντλίες θερμότητας που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια, δεν επιτυγχάνουμε μονάχα θέρμανση τον χειμώνα, αλλά και ψύξη το καλοκαίρι. Επιπλέον, εξασφαλίζουμε χαμηλότερες εκπομπές αερίων, πράγμα που θα βελτιώνεται συνεχώς όσο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αυξάνουν το μερίδιό τους στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας.

ΠΛΗΝ

Το βασικό τους μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος, που συνοδεύεται όμως από πολύ υψηλούς βαθμούς απόδοσης (μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας), γεγονός που επιταχύνει το χρόνο απόσβεσης.

Πριν όμως απαντήσει κάποιος στο μεγάλο ερώτημα ποιο καύσιμο είναι το φθηνότερο ή ποιο σύστημα θέρμανσης είναι το αποδοτικότερο, θα πρέπει να σκεφτεί το πώς θα μειώσει δραστικά τις ανάγκες του σπιτιού του για θέρμανση.

Διότι πραγματική οικονομία στη θέρμανση, επιτυγχάνεται μόνο με την ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού.