4 Στρατηγικές εξαερισμού για να τις υιοθετήσετε σήμερα

diak-logo-posts

4 Στρατηγικές εξαερισμού για να τις υιοθετήσετε σήμερα

Κοινόχρηστες ειδήσεις

Για τη βελτίωση της ποιότητας αέρα του χώρου σας, είναι απαραίτητος ο επαρκής εξαερισμός του. Και για να είναι ο εξαερισμός και οικονομικά επαρκής, θα πρέπει η εγκατάσταση εξαερισμού να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί σωστά.

Σημάδια ανεπαρκούς εξαερισμού

Τα παρακάτω είναι σημάδια ότι ο εξαερισμός της κατοικίας σας είναι ανεπαρκής

  • Οσμές κοντά στον κάδο απορριμμάτων
  • Οσμές από μούχλα κοντά στους τοίχους και στις ντουλάπες
  • Ορατή μούχλα σε εσωτερικούς τοίχους
  • Νερά συμπύκνωσης στα παράθυρα
  • Ερεθισμός των ματιών και της μύτης όταν βρίσκεστε στο χώρο σας οι οποίος υποχωρεί όταν βγαίνετε έξω.

Ακόμη και αν δεν υπάρχουν τα παραπάνω σημάδια, η βελτίωση του εξαερισμού του χώρου σας θα βελτιώσει την υγιεινή του αέρα για την προστασία της υγείας σας.

4 Στρατηγικές εξαερισμού για να τις εφαρμόσετε σήμερα

Η εγκατάσταση μηχανικού εξαερισμού για ψύξη και θέρμανση με ανάκτηση θερμότητας είναι ο καλύτερος τρόπος να εξαερίσετε το σπίτι σας με υψηλό βαθμό απόδοσης και χαμηλό κόστος λειτουργίας.

Το κόστος εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος όμως μπορεί να είναι για κάποιους απαγορευτικό. Στην περίπτωση αυτήν, μπορείτε να εφαρμόσετε τις τέσσερις στρατηγικές εξαερισμού:

  • Ανοίξτε τους φεγγίτες και τα παράθυρα. Τις καλές μέρες μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα του σπιτιού σας για να δημιουργήσετε ένα δροσερό ρεύμα που ανανεώνει τον αέρα του χώρου σας και τον ψύχει.
  • Χρησιμοποιείστε ανεμιστήρες οροφής. Το καλοκαίρι μπορείτε να δημιουργήσετε δροσερή ατμόσφαιρα ανακατεύοντας τον αέρα του χώρου, πράγμα που σας κάνει να νιώθετε πιο δροσεροί σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Τον χειμώνα αντιστρέψτε την φορά κατεύθυνσης του ανεμιστήρα για να κατανέμετε καλύτερα την ζέστη στον χώρο εμποδίζοντας την από το να παραμένει συσσωρευμένη ψηλά στην οροφή .
  • Εγκαταστήστε ανεμιστήρα στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού σας. Ένας ανεμιστήρας τοποθετημένος κοντά στην οροφή, την σοφίτα, την απόληξη του κλιμακοστασίου κ.λ.π. που απορρίπτει αέρα στο περιβάλλον, αφαιρεί τον πιο ζεστό αέρα του χώρου (που έχει την τάση να συσσωρεύεται ψηλά) και δημιουργεί ένα ευχάριστο ρεύμα αέρα που εξαερίζει το χώρο σας και ταυτόχρονα τον ψύχει. Μάλιστα, αν το σπίτι σχεδιαστεί σωστά από την αρχή, δεν απαιτείται καν η τοποθέτηση ανεμιστήρα, αφού ο αέρας μπορεί να εισάγεται στο σπίτι από το χαμηλότερο σημείο του και να εξάγεται στο υψηλότερο με φυσική κυκλοφορία, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν τα κατάλληλα ανοίγματα και έχουν τοποθετηθεί στις σωστές θέσεις.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι εξαεριστήρες των W.C. και των αποθηκευτικών χώρων απάγουν τον αέρα στο περιβάλλον και όχι π.χ. στη σοφίτα ή κάτω από τα κεραμίδια της σκεπής ή παρόμοια.